Alles over wonen op Curaçao en het emigreren naar het eiland. Ontmoet hier andere bewoners en (potentiële) emigranten.

Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Marc » wo 17 maart 2010 14:36

Uit de Amigoe
17 Maart, 2010, 13:02 (GMT -04:00)

ADVIES TER voorkoming van defecte elektrische apparatuur bij uitschakelen van de stroom door Aqualectra van uw wijk. Doe bij vertrek in principe al uw apparaten uit met de schakelaar of bij afwezigheid van deze schakelaar door de stekker uit het stopcontact te halen, vooral voor uw computer. Als u thuis bent en de stroom valt weg meteen deze zelfde handeling verrichten. Doe uw apparaten pas weer aan enige minuten nadat de stroom terug is en niet meteen daarna weer uitvalt. Reden is dat uw apparaat gemaakt is op basis van een vaste spanning op het stopcontact, in ons geval 110 volt of 127 volt of 220 volt en geen grote variatie hierop. Wat gebeurt er bij terugkeer van de stroom: alle apparaten die aan staan, zoals alle koelkasten, trekken tegelijk de zogenaamde aanloopstroom en deze is veel hoger dan de normale stroom daarna. Gevolg hiervan is dat Aqualectra deze kortstondige stroom wel moet aankunnen en anders valt de stroom weer uit. Een ander gevolg van deze aanloopstroom is dat de spanning gedurende korte tijd lager wordt. Deze variaties in stroom en spanning kunnen bijvoorbeeld uw computer kapot maken. Computer en televisie dus uitschakelen door de stekker eruit te halen en weer opstarten wanneer de stroom weer veilig is. Let op: stekker eruit halen, aangezien vele apparaten geen aan/uit schakelaar meer hebben en altijd in de stand-by stand staan. Dit advies geldt ook bij blikseminslag in de buurt, plus stekker van de telefoon uit het muurcontact halen.

HENK PASMAN
Marc
 

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor liesbeth » wo 17 maart 2010 16:07

Ach zo blijf je in ieder geval even bezig......
liesbeth
Spraakwaterval
 
Berichten: 2097
Geregistreerd: za 15 sep 2007 17:15
Woonplaats: Bergen

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor beer » wo 17 maart 2010 16:53

Ja Henk blijft zich druk maken, hier in positieve zin.
Eigenlijk moet je dit soort dingen altijd doen als je langer van huis gaat, gewoon voor de zekerheid.
Bij WEB Bonaire wil men al Curacao te hulp schieten.........
We willen wel een kabel uitrollen naar Oostpunt.
beer
 

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Kiwi » wo 17 maart 2010 18:17

Verkoopt men op Curaçao niet z.g. protectores? Dit kan een klein kastje (soort tussensteker) zijn voor de koelkast, tv, noem maar op welke, als de netspanning bepaalde grenzen overschrijdt, het te beveiligen toestel afschakelt. Heeft de netspanning weer de normale waarde, dan wordt pas na ca. 5 minuten de spanning naar b.v. de koelkast weer doorgegeven. In mijn huis in Venezuela heb ik een grotere/zwaardere protector na de hoofdschakelaar geplaatst. Deze werkt op dezelfde manier, maar is voor het hele huis. Het komt erop neer dat als de spanning weg is geweest pas 5 minuten nadat de spanning weer de juiste waarde heeft bereikt, het licht in huis weer aangaat. Zou overigens maar niet beginnen aan een kabel vanuit Venezuela. :( :(
Kiwi
Avatar gebruiker
Lid van de club van 100
 
Berichten: 189
Geregistreerd: ma 13 okt 2008 18:22
Woonplaats: Curaçao

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Henke » do 18 maart 2010 00:27

ik laat gewoon de stekker erin, ik betaal voor kwaliteit en dan verwacht ik ook kwaliteit!

wanneer mijn computer onverhoopt stuk is gegaan en ik kan dit relateren en bewijzen dat de gebrekkige stroomvoorziening hier een handje in heeft meegespeeld, dan KRIJG ik een nieuwe cq vervangende computer van Aqualectra.......;)

en wanneer je denkt dat Aqualectra niet zo makkelijk is, dan ken je mij nog niet zo goed.
:wink:
Henke
 

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Klijntjuh » di 23 maart 2010 20:06

Onze koelkast (en wij) waren zoiezo al niet blij.. bij ons is het 3 dagen achterelkaar tussen half 12 en 2 uit geweest!
daarna gelukkig 2 dagen pas om 3 uur...

de koelkast had nu geloof ik ook zo iets van 'bekijk het lekker' aangezien hij ineens in zijn broek ging plassen snachts! (hij lekt heel donker spul??)

hopelijk blijft hij leven!
Klijntjuh
 

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor MartijnS » wo 24 maart 2010 09:40

@ Kiwi: In Spanje had ik die protectores ook. Hier heb ze helaas nog niet gezien.
De koelkast op kantoor is wel overleden.

@ Henke: dan zou ik nu maar vast gaan klagen als ik jou was. Kwaliteit is ver te zoeken bij Aqualectra.
MartijnS
Forumlid Cum Laude
 
Berichten: 879
Geregistreerd: za 15 nov 2008 12:01

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Marc » wo 24 maart 2010 12:08

Ontevreden klanten (pleonasme?) van Aqualectra worden opgeroepen om op dinsdag tussen 19.00 en 20.00 de stroom uit te schakelen. Als om 20.00 uur iedereen de boel weer aanzet volgt een totale black out. Lees hier.
Marc
 

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Gerard » za 27 maart 2010 20:26

Stoer praat Henke, wat ga je doen? Met een groot stuk hout in de hand dreigend bij hun binnen lopen?? :lol:
Of heb je zoveel geld dat je een leger advocaten in kunt huren en een lange adem hebt met procederen...

Ik vond de reactie van Aqualectra ook wel grappig op het idee om dinsdag de stroom er af te doen, ze zouden juridische stappen ondernemen tegen de initiatief nemers als er schade zou zijn :mrgreen: :mrgreen:
Dus als het bij hun stuk is claimen en wij (of Henke) kunnen niets als er weer eens schade is door stroomuitval of inschakeling...

GH.
Gerard
 

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor DeNasio » zo 04 apr 2010 09:37

Een paar tips:

Koelkast: koop een transformator. Als je een 110V koelkast heb, koop toch een transformator die de "onstabiele stroom van 110V" transformeert in "stabiele stroom van 110V". Koelkasten zijn heel gevoelig voor variaties in sroom. Kost circa 100 ANG.

Computert: koop een UPS. Een UPS zorgt voor een stabiele stroom voor je computer. Als de stroom wegvalt zorgt de batterij in de UPS voor 10 minuten stroom zodat je alles netjes kan afsluiten. Kost circa 100 ANG.
Dream as if you'll live forever, live as if you'll die today.
DeNasio
Avatar gebruiker
Stamgast
 
Berichten: 394
Geregistreerd: zo 10 jun 2007 08:56
Woonplaats: Curacao!

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor beer » zo 04 apr 2010 10:19

Denasio, een transformator stabiliseert niet.
Dus je verhaal is onjuist.
Een transformator zorgt er alleen voor dat je de juiste spanning kunt maken voor je toestel wat je erachter aansluit.
Hooguit dempt een transformator een beetje omdat het een spoel (inductieve component) is en die verzet zich tegen snelle stroom/spanningsveranderingen.
beer
 

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Kiwi » zo 04 apr 2010 17:10

Er bestaan wel kastjes die "Regulator" heten. In verschillende wattages. Deze houden de uitgangsspanning constant bij een variërende ingangsspanning (binnen bepaalde grenzen). Zijn ook op Curaçao te koop, maar kosten wel meer dan 100 gulden. En of een koelkast nou zo gevoelig is voor spanningsvariaties, daar ben ik niet zeker van. En dat de spanning op Curaçao nou zó fluctueert, dat is mij ook niet opgevallen.
Kiwi
Avatar gebruiker
Lid van de club van 100
 
Berichten: 189
Geregistreerd: ma 13 okt 2008 18:22
Woonplaats: Curaçao

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Black Lion » wo 14 apr 2010 20:44

Nou ja :twisted: :twisted: Het schakelen zal wel voorlopig blijven want de BOO staat nog steeds als 1 1/2 maand geleden lees ik net. Nog geen schroef erin gedraait. Wordt wel straks wat met de benzine. Zal het woordje TANK in een ban zetten, straks staat het hele forum vol met "opslagtank gezocht". :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Life is a Joke, I make the Joke bigger, if I die, don't cry, gif me a big smile
Black Lion
Avatar gebruiker
ERE LID
 
Berichten: 2972
Geregistreerd: ma 10 nov 2008 16:51
Woonplaats: Willemstad Curacao

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Angelina » wo 14 apr 2010 21:30

Ze hebben nog voor 55 dagen benzine! (gisteren stond in de krant 56, ben al aan het aftellen)
Angelina
Vindt het hier heel leuk
 
Berichten: 619
Geregistreerd: za 07 jul 2007 05:37

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Black Lion » wo 14 apr 2010 22:05

Angelina waarschuw ons bij de 5, gaan we masaal als CF leden tanken.
Life is a Joke, I make the Joke bigger, if I die, don't cry, gif me a big smile
Black Lion
Avatar gebruiker
ERE LID
 
Berichten: 2972
Geregistreerd: ma 10 nov 2008 16:51
Woonplaats: Willemstad Curacao

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor liesbeth » do 15 apr 2010 08:48

De rijen schijn er al weer te staan, maar eigenlijk is dat een andere topic.....
liesbeth
Spraakwaterval
 
Berichten: 2097
Geregistreerd: za 15 sep 2007 17:15
Woonplaats: Bergen

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Koksie » ma 31 mei 2010 16:54

Ik heb me de laatste dagen wat verdiept in stroomuitval, spanningsfluctuaties etc. Nu heb ik hier in Nederland zogenaamde Surge Protectors gezien, die ervoor zorgen dat spanningspieken worden afgevangen en zo de apparatuur niet kunnen ontregelen of beschadigen. Een voorbeeld is bijv deze, http://www.centralpoint.nl/surge-protectors/belkin/8-sockets-surgemaster-art-f9m823du2m/, die beschermt tegen een spanningspiek van 75000 A.
Is dit soort apparaten nuttig om te voorkomen dat bij inschakelen van de stroom koelkast, laptop en tv beschadigd raken? Of is dit niet nodig? Ik zag namelijk iets staan over een regulator (post van Kiwi) en ik kan daar op google geen zinnige dingen over vinden, tenminste, niet waar ze in Nederland te koop zijn.

De surge protector die ik zag is natuurlijk 230V, dus zou na de transformator moeten komen (wij nemen nl allerlei spullen vanuit Nederland mee). Zouden we die beter op Curacao kunnen aanschaffen zodat ze op 127V werken, voor de trafo geplaatst worden en dus ook die beschermen?
Of gaat het echt om een regulator die ervoor zorgt dat de uitgangsspanning altijd op 230 V blijft (na een transformator dan) en zo de apparatuur beschermt?

Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen?
Koksie
Lid van de club van 100
 
Berichten: 111
Geregistreerd: ma 25 jan 2010 14:52
Woonplaats: Koraal Partier, Willemstad

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Black Lion » ma 31 mei 2010 17:20

Surge Protectors zijn er in alle maten en soorten. En idd het is beter ze te hebben om na de stroon uitval je aparaten te beschermen. Degeen die je op al dit goed kan antwoorden is ons electrice technice brein @Beer.
Dus kom er maar in @Beer,we lezen gretig mee.
Life is a Joke, I make the Joke bigger, if I die, don't cry, gif me a big smile
Black Lion
Avatar gebruiker
ERE LID
 
Berichten: 2972
Geregistreerd: ma 10 nov 2008 16:51
Woonplaats: Willemstad Curacao

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Kees » di 01 jun 2010 11:02

Aangezien wij eerst naar Nederland gaan voor een paar weken alvorens naar Curaçao te vliegen, ben ik ook heel benieuwd of het verstandig is deze apparaatjes in Ned. te kopen. En welke zijn goed?
Dus Beer, stroommanmeneer vertel is wat meer, haha.

Kees
The Diving Dutchman @ Sublub Curacao.
Kees
Avatar gebruiker
Stamgast
 
Berichten: 449
Geregistreerd: di 16 feb 2010 15:11
Woonplaats: Willemstad, Curaçao

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor beer » wo 02 jun 2010 07:54

Overspaningsbeveiligingen heb je voor 2 doelen, bliksemafleiding en schakelrimpels.

Tegen bliksem hoef je de installatie alleen te beschermen als je bent aangesloten op het luchtnet van Aqualectra, dus die draden die in de palen hangen. Daar kan bliksem inslaan en zo in je huis alles ruineren. Als je huis op het ondergrondse kabelnet is aangesloten is die kans verwaarloosbaar, omdat kabels van nature de bliksempieken dempen.
Dus voor dit doel zou ik mijn installatie zeker beschermen door surge protectors te plaatsen bij vitale toestellen.

De spanningsopslingeringen als gevolg van schakelhandelingen van Aqualectra zijn veel lager en zelf heb ik daar nog geen last van gehad. Wel van het weer inschakelen na een black out van Aqualectra, maar niet van de spanningspieken erna. Ligt ook aan de plaats op het eiland waar je woont, als je wat verder van een 30kV station woont, van waar ze weer inschakelen, dan is de schakelpiek ook weer wat gedempt. Als je er bang voor bent dan moet je gewoon die eenvoudige stekerdozen kopen, zal wel helpen.
Wat ik zelf doe als maatregel tegen beide risico's is de stekers van belangrijke toestellen uit de wandcontactdoos halen, dus tijdens onweer en tijdens een black out. Als het voorbij is dan doe ik die er weer in en kan er niets misgaan. Dit zou je ook moeten doen als je langere tijd van huis bent, vakantie op zo.

Ik heb in ieder geval zelf geen surge protectors. :wink: :?
beer
 

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Kees » wo 02 jun 2010 10:36

@ Beer,

Dank voor je uitleg!

Kees
The Diving Dutchman @ Sublub Curacao.
Kees
Avatar gebruiker
Stamgast
 
Berichten: 449
Geregistreerd: di 16 feb 2010 15:11
Woonplaats: Willemstad, Curaçao

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Koksie » wo 02 jun 2010 16:07

@ Beer,

hartelijk dank voor de uitleg! Je geeft aan dat je wel last hebt gehad van het inschakelen na een black out, niet van de spanningspieken erna. Waar heb je dan precies last van? Van de spanningspiek ten gevolge van de schakelhandeling? Welke gevolgen heeft dat gehad?

Stekkers uit de wandcontactdoos halen doe ik hier ook als ik voor een aantal weken wegga, maar natuurlijk niet iedere dag. De kans op een blackout lijkt me op Curacao iets groter dan de gemiddeld 28 minuten dat Eneco het in 2009 liet afweten bij ons;). Als ik natuurlijk niet thuis ben tijdens een blackout kan ik de stekkers er natuurlijk niet uithalen en ik hoop dat een Surge Protector dan uitkomst biedt.

Beer, Kiwi had het ook over een regulator. Is dat een goede aankoop? Ik las in deze topic dat die op het eiland niet te krijgen zijn, heb je een idee onder welke noemer die dingen in NL verkocht worden?

@ Kees: volgens mij is dat geval in de link in mijn post best een aardige. Zo rond de 35 euro op Internet bij Nederlandse webshops. Ze zijn er in verschillende soorten en maten, voor 4, 6, 7 of 8 stekkers. Degene in mijn link bechermt ook je vaste telefoon en Internet modem. He belangrijkste is gewoon hoeveel Joule en hoeveel Ampere ze kunnen opvangen. Hoe meer hoe beter en dus hoe duurder. Ik las op Internet bij een shop die erin gespecialiseerd is dat 1000 Joulz minimaal wel nodig is, met de 2700 in die link van mij zou je dus goed moeten zitten.
Heel veel verstand heb ik er niet van zoals je ziet, dus als iemand het beter weet: graag!
Koksie
Lid van de club van 100
 
Berichten: 111
Geregistreerd: ma 25 jan 2010 14:52
Woonplaats: Koraal Partier, Willemstad

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor beer » wo 02 jun 2010 20:08

Ik heb bedoelen te zeggen dat ik last van de black louts gehad heb.
Verder heb ik geen ellende van schakelpieken gehad.

Er is een verschil tussen het afleiden van een blikseminslag en de gevolgen van een spanningsopslingering als gevolg van inschakelen. Bij een blikseminslag komt er een forse hoeveelheid energie in het elektriciteitsnet die je moet afleiden, dan moet je veel "Joules" kwijt via een surge protector. Bij de schakelpieken is dat minder van belang, dan gaat het puur om
het beschermen tegen overspanningen. Dus als je geen last denkt te hebben van blikseminslag (geen luchtnet in de buurt) dan kan je vrij lichte surge protection toepassen.

Een regulator is meer voor het constant houden van de spanning in je huis op een punt. Daar hebben we op Curacao weinig last van denk ik. Ik denk dat een regulator een soort autotransformator is die je aansluit op bijvoorbeeld de 127V die door fluctuaties wel eens 100V kan zijn, en die regulator zorgt er dan voor dat die aan de uitgang van de autotransformator toch 127V geeft. Dit is een eenfase oplossing en hier kan je bijvoorbeeld je koelkast achter aansluiten, maar in ieder geval altijd maar een toestel. Volgens mij moet je dit vergeten voor Curacao. Zo slecht is het hier nu ook weer niet.
beer
 

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Black Lion » wo 02 jun 2010 20:14

@Beer; Dit snap ik wel allemaal maar 1 ding snap ik dan niet. Ik deed een trafo tussen mijn koelkast en het stopcontact 127V deed de stekker er in en koelkast zei meteen doe het zelf maar. Koste dus een nieuwe module printplaat a 195 Naffies. Nu dus alles zonder die trafo. Snap jij het dan hoop ik het ook te gaan snappen. :roll: :roll: :roll:
Life is a Joke, I make the Joke bigger, if I die, don't cry, gif me a big smile
Black Lion
Avatar gebruiker
ERE LID
 
Berichten: 2972
Geregistreerd: ma 10 nov 2008 16:51
Woonplaats: Willemstad Curacao

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor liesbeth » wo 02 jun 2010 20:21

Die trafo's is Beer zijn afdeling niet, moest ik ook zelf opknappen..... :D
Misschien een draadje verkeerd om aangesloten??
liesbeth
Spraakwaterval
 
Berichten: 2097
Geregistreerd: za 15 sep 2007 17:15
Woonplaats: Bergen

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor beer » wo 02 jun 2010 20:24

Black Lion,
Er komt 127V uit je stopcontact, wat heeft je koelkast nodig?
Als die 127V nodig heeft dan moet je geen transformator ertussen zetten.
Als die koelkast 110V nodig heeft dan moet je de transformator zo aansluiten dat je van 127V naar 110V gaat, of bij een koelkast van 220V moet je zorgen dat je de 127V ingang van de transformator kiest en de 220V uitgang....
Maar je geeft wat weinig informatie.

Liesbeth,
Jij had zelf zo'n wazig verhaal dat ik dacht dat je jezelf wilde transformeren naar een blonde vrouw van rijpere leeftijd 8)
beer
 

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Black Lion » wo 02 jun 2010 20:27

@Liesbeth; Zo uit de winkel zo in het stopcontact. Kreng koste me ook nog 350 Naffies. Nu ergens bij Selikor :twisted: :twisted:

@Beer; de koelkast zegt 110V maar vertrouwen doe ik het niet. Nu draait hij al 2 jaar zonder die trafo. :roll: :roll:
Life is a Joke, I make the Joke bigger, if I die, don't cry, gif me a big smile
Black Lion
Avatar gebruiker
ERE LID
 
Berichten: 2972
Geregistreerd: ma 10 nov 2008 16:51
Woonplaats: Willemstad Curacao

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor liesbeth » wo 02 jun 2010 20:35

Ja hoor, nou was mijn verhaal weer wazig...... :roll: :roll:
liesbeth
Spraakwaterval
 
Berichten: 2097
Geregistreerd: za 15 sep 2007 17:15
Woonplaats: Bergen

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Mars62 » vr 04 jun 2010 11:30

M Tech op de Caracasbaaiweg verkoopt regulator's in diverse soorten en maten voor diverse vermogens/belastingen.
Ze kunnen met een wisselspanning aan de ingang overweg tussen, ik dacht 70V en 250V en leveren een constante uitgangsspanning. Leuke zaak vond ik het met een groot assortiment dus ik zal er binnenkort nog eens binnenwippen.
Het verschil tussen of je iets gedaan of iets goed en netjes gedaan wilt hebben !!
Mars62
Avatar gebruiker
Stamgast
 
Berichten: 296
Geregistreerd: za 19 apr 2008 18:54
Woonplaats: Grote Berg

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Ballie » ma 04 okt 2010 11:11

beer schreef:Overspaningsbeveiligingen heb je voor 2 doelen, bliksemafleiding en schakelrimpels.

Tegen bliksem hoef je de installatie alleen te beschermen als je bent aangesloten op het luchtnet van Aqualectra, dus die draden die in de palen hangen. Daar kan bliksem inslaan en zo in je huis alles ruïneren. Als je huis op het ondergrondse kabelnet is aangesloten is die kans verwaarloosbaar, omdat kabels van nature de bliksempieken dempen.

Begin dit jaar is hier in de wijk (in Nederland, dat dan weer wel), de bliksem in een ondergrondse kabel geslagen. Gevolg: De hele wijk recht overeind in bed, en het ADSL modem defect, (is gelukkig kosteloos omgeruild door mijn provider), en de enige computer die met een UTP kabeltje aan het modem hing, ook overleden. De printer, die alleen met een telefoonkabeltje aan het modem hing (vanwege de fax-functie) heeft 't gelukkig overleeft. Alle overige apparatuur hier in huis leeft ook nog, dus de piek zal via de telefoonkabel binnen gekomen zijn...
Dit forum is nu ook te bekijken via smartphone of Tablet met Tapatalk
Ballie
Avatar gebruiker
Beheerder
 
Berichten: 1336
Geregistreerd: vr 01 okt 2010 04:32
Woonplaats: West Brabant

Re: Schakelen stroom Aqualectra

Berichtdoor Black Lion » ma 04 okt 2010 18:52

Mars62 schreef:M Tech Leuke zaak vond ik het met een groot assortiment dus ik zal er binnenkort nog eens binnenwippen.


Tja @Mars62; De zaak ziet er leuk uit. Ik kocht daar 2 genarators. 1 ging stuk op de sealings de 2e volgde een maand later. Helaas hebben ze geen reserve onderdelen. Na veel praten en een beetje dreigen zouden ze deze bestellen. Dat was 2 jaar geleden. Nog steeds niet binnen. Heb ze zelf maar gemaakt. 1 generator draait weer de ander wacht nu al een jaar op een carburateur. Hebben ze ook niet. Staat nu dus een generator van Nafl. 1900,00 in de container niets te doen. Leuke zaak???? :evil: :evil: . Ik kom daar nooit meer. :twisted: :twisted:
Life is a Joke, I make the Joke bigger, if I die, don't cry, gif me a big smile
Black Lion
Avatar gebruiker
ERE LID
 
Berichten: 2972
Geregistreerd: ma 10 nov 2008 16:51
Woonplaats: Willemstad Curacao

Forum Statistieken

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Opties

Keer terug naar Wonen en emigreren

cron